Cantik Jelita sangat korang ni! :D

Sebelum tawen

Friday, April 6, 2012 | |

Salam sume!

2 bulan  kemudian.. Ape yang dah jadi since my last update? How's my preparation? Hurm.. Not much I think... :( I think during these 2 months, saya cume attend, kursus pra-perkahwinan, and pre wedding shoot.. I think that's just it.. :( not much.. Tak tau la nape... Maybe sebab dah start hibernate and rasa selesa dengan situation tu buat saya rasa x risau :) So sebab tu la rasanye macam xde progress langsung... tapi takpe blum sampai masa kecederaan lagi.. so masih boleh bersenang2 jadi orang bujang :)

By the way, since dah sebut pasal pre wedding shoot tu.. Nampak header image kat atas tu? Yes, that photo was one of my pre-wedding photos :) Ignore the lame actor n actress, (hehehe that's me n my fiancee by the way), pay attention to the photo.. I think it's a lovely photo captured by ZahidAzmi, our official photographer :), suka tengok :) bile tengok gambar ni rasa macam boleh feel that happy moment, padahal time ni kitorang tengah mengarut ape tah tengok kereta lalu lalang dekat tepi jalan tu..  :D

Btw few months before nak shoot ni, kitorang dah plan macam2 concept untuk prewedding ni.. tu yang saya siap buat baju tu :D, tp at last yang betul2 ikut plan asal adalah concept baju je.... theme yang kitorang dah plan x jadi nak buat.. sebab, dah masing2 busy.. x sempat nak prepare.. so tunang saya ajak jalan2 pekan lama je.. so dapat la concept clean vintage macam ni.. :) but to me still an OK concept.. cume agak cliche la sebab ramai dah buat :) tapi x kisah la, dengan hasil begini untuk preparation yang sangat last minute, saya puas hati! :) So sape nak tengok hasil gamba lagi, saya letak 2 je tau! Yang lebih sile la pegi page OP kami untuk tengok :). And saya recommend korang book incek ZahidAzmi Photography, Rajawali Production or The Fotokraft tuk wedding korang! :) Quotation boleh email mereka sendiri k! :)


Our Full Prewedding Photos: click here to view

credit: ZahidAzmi Photography

credit: ZahidAzmi Photography

Alrite tu je for now :D tunggu lagi 2 bulan lagi kot baru ada update baru :D.. Lastly nak cakap.. from now on saya tanak letak wedding checklist.. sebab i think benda belum confirm, belum tentu saya ambil vendor2 tu walaupun saya dah bayar deposit, so saya cuma akan cerita bila saya dah confirmed n dah melalui keadaan tu.. contoh macam prewed shoot ni la... dah jadi baru saya cerita detail.. ok? :) After wedding nanti, saya buat entry besar-besaran pasal sume vendor yang saya amik.. rasa lagi afdal cerita benda yang dah terjadi... selalu kalau cerita benda yang x terjadi lagi mesti fata morgana sangat, mengarut, meleleh cerita.. last2 hampa bile benda tu x jadi T__T.. so lets minimize that.. :) Alrite that's all for now, till then...  Assalamualaikum wbt.



-------------------------

yes its me: Juliana Zainal!

Lazy bride to be!

Tuesday, February 7, 2012 | |

Salam sume,

Ni entry super duper malas... huhuhu.. Dalam pada saya silence ni bukan xde progress tau... tapi banyak... sampai x sempat nak cerita... but saya update dalam checklist dulu k! Once dah ready nak cerite, sy akan cerita kat sini k! So far! Benda paling penting which is CATERING! Setel! yay! :) Now for other things, bleh tgk kat bawah k!


My Wedding Checklist!


KEBENARAN KAWIN 
  1. Kursus kahwin - 18/2-19/2  
  2. Ambil borang -  
  3. HIV test
  4. Lengkap & hantar borang
  5. Inform tok kadi

MAJLIS KENDURI
  1. Tukang Andam 
  2. Tempah Baju Kenduri  - Nawy Aris (Nikah attire for bride & groom - Setel Kain & Design / measurement on March)
  3. Makeup - Gee Cantik (confirmed, deposit paid)
  4. Catering - Sri Angsana (confirmed, deposit paid)
  5. Dewan - Dewan Polis Desa Tasik (confirmed, deposit paid)
  6. PA system - Sri Angsana (confirmed, deposit paid - contra with canopy)
  7. Hired Deejay - (initial plan - hire emcee)
  8. Photographer - Zahid Azmi (confirmed, deposit paid)
  9. Videographer - FotoFreaks (confirmed, deposit paid)
  10. Kompang
  11. Wedding songs
  12. Bunga pahar
  13. Bunga manggar
  14. Corsage utk penanggah
  15. Pelamin - D Shayana Creation (initial plan / will meet on the 25/2)
  16. Kad kahwin (design,print)  - Encik Tunang sponsor
  17. Bekas for Door Gift 
  18. Door Gift  
  19. Thank you tag  - Encik Tunang sponsor
  20. Bekas for VIP Door Gift 
  21. VIP Door Gift 
  22. Finalize guest list
  23. Kek pengantin - Sri Angsana (confirmed, deposit paid)
  24. Inai
  25. Penanda arah @ Banner  - Encik Tunang sponsor
  26. Kendarat 
  27. Candy Buffet - Choc Fountain (initial plan / payment on May)

PENJAGAAN DIRI 
  1. Spa + facial 
  2. Dentist  
  3. Rambut

MAJLIS BERTANDANG
  1. Tukang mengandam 
  2. Baju?
  3. Makeup 
  4. Photographer

RUMAH
  1. Cat rumah
  2. Hiasan rumah
  3. Langsir rumah

BILIK PENGANTIN
  1. Katil
  2. Cadar 
  3. Hiasan bilik pengantin

SELEPAS KAHWIN
  1. Honeymoon   
  2. Sewa rumah 
  3. Kelengkapan asas rumah




Shawl: Coming soon at Modish Mode House
Trailing Dress: Coming soon at Modish Mode House
Pants: Time Square
Shoes: Summit


-------------------------

yes its me: Juliana Zainal!

What's Done

Tuesday, January 31, 2012 | |

salam,

Disebabkan last update cerita pasal nak kawen, trus jadi semangat waja nak update entry selalu :) hehehe... Btw last sunday keluar dengan shafiq, lepas seminggu x jumpa, die balik Langkawi (kampung die) sebab ada job photo... So awal2 dalam kepala dah planning nak pegi Bridal boutique, tp macam x jadi, sebab time tu ahad and dengan x buat research n appointment rasa malas nak walk in gitu je, takut sy ni cepat terpengaruh.. takut trus close deal tanpa check kat tempat lain dulu... huhuhu.. so cancel plan.. ingat nak research dulu la... baru pegi tanye..

Since that plan was cancelled, saya pn mengajak shafiq pegi survey-survey barang hantaran ape nak beli, so decide nak pegi Alamanda, before sampai Alamanda tu discuss pasal hantaran ape dulu, kira ni final decision lah.. so ini lah senarai hantaran yang kitorang agree:

Lelaki - Perempuan (5 dulang)

  1. Mas Kahwin
  2. Gelang Emas Untuk Pembatalan Air Sembahyang (mummy punye request)
  3. Jam tangan
  4. Ipad
  5. Handbag

Perempuan - Lelaki (7 dulang)
  1. Cincin Perak
  2. Kasut
  3. Body Camera
  4. Perfume
  5. Makanan
  6. Jam Tangan
  7. Cake

After we got the list, kami mmg aim benda2 ni je lah, :) dah tanak pening-pening pikir barang lain... So hasil tangkapan dari hasil carian kat Alamanda, Jam tangan (P) and Perfume (L), so dulang masing2 dah kurang satu :) Jam tangan apa and perfume apa, kena la tunggu hari kejadian nanti k! My next target is! Handbag! :D tunggu next payday la.. :)

So far, dalam checklist semua sy dah decide nak pakai vendor mana.. cume satu je... Designer baju T_T.. My tailor+designer propose nak tolong buat baju, kebetulan on the same day saya sms die, time tu die dah nak fly ke Bandung.. so die dah mintak warna baju nikah n sanding yang saya prefer... so sy just btau je la tapi ada doubt sket dalam hati, hahaha.. tapi my tailor cakap kalau saya x suke he can sell it.. so ok la.. setuju je.. tunggu next week die balik baru dapat meet die... huhuhu... dalam kepala dah ada sketch wedding dress idaman... tp simpan dulu, tunggu die balik then baru btul2 discuss.. i'm not sure what he can offer for me ,but i'm sure he can make good clothes.. nak tengok? bleh tengok kat bawah ni:





Not bad isn't it? Kenapa saya pilih die? The reason why is, sebelum ni kami penah berusan atas sebab business, so atas dasar dah ada mutual connection tu so rasa ok kot amik dengan die.. Lagipun kalau x silap die biasa jahitkan baju2 designer yang famous amous kat Malaysia ni :) PLUS, i get special price, eventhough die cakap die nak sponsor, saya rasa macam x boleh nak harap sangat.. maybe die berseloroh je :) xpe, i know he will not charged me that much.. Most uprising designers, offers RM800-RM1k for rental only,  kalau beli dengan diorang 1.5k and above... adeh.. btau shafiq, die cakap 'x yah bazir la sayang, sewa je kat butik biasa, xpn upah kat tailor murah sket', adeh... die xtau tunang die ni minat pelik sket T__T.. I don't like typical Malay wedding dress.. huhuhu..  Saya nak yang simple, sweet and comel... No heavy, shiny  French lace.. NO! Saya nak chiffon! So that's why la pilih die :) .. 

Sibuk bcerita pasal tailor tp tak btau pn kan nama  die... :) btw his name is Nawawy Aris (Facebook), die jarang update FB, tp kalau nak tengok koleksi die boleh la datang ke butik die dekat Shah Alam, berhampiran MSU college, kat are office Les Copaque.. 

Next thing yang saya dah confirmed adalah MUA untuk reception day.. At first, memang target k.Awin Seindah Wajah, dah email, tp k.awin lambat balas, maybe die busy... berhari2 drag, satu hari die balas 1  je email saya... adeh... org nak confirmation cepat sbb kalau x dapat die ingat nak book MUA lain, tp k.Awin reply email sy lepas sy dah confirm dengan MUA Gee Cantik :(, i'm a bit upset.. tp k.Awin maklumkan die ada client lain pada hari yang sama.. jadi rasanye xpelah.. since k.awin busy.. i think dengan Gee pn ok la.. die penah mekapkan Neelofa :) so saya suka :) hehehe... 

So dah pay deposit, lock date and siap btau nak Gee jugak mekap, x mo assistance or anak buah die.. hehehe die reply if die dah lock date tu means die la yang turun :D hehehe berbunga hati ini .. itu lah tips berguna adik ku bagi.. bagus gak ada adik yang juga seorang MUA (Azreen Zainal).. Nape sy x pakai adik saya je? Bukan x pakai.. saya akan pakai die on my prewedding and nikah :) untuk sanding saje nak try MUA lain nak rasa kelainan... Sebelum2 ni sy pernah makeup dengan K.Fadh Adnan, K.Anasha and K.Zaifie Zainal.. Bawah ni ada gamba hasil tangan diorang:

1. By K.Fadh, 2. By K.Anasha, 3. By K.Zaifie

So kali ni nak try Gee plak :) Hopefully he can make me look effortlessly beautiful :) Btw Gee ni lelaki k.. Adik sy kata die pakai glove... So ok la... amik gak... walaupun sebenarnye second choice after k.Awin is Amy Janz, tp :( ada baca kat comment2 blog cakap mekap die too thick... huhuhu.. x tau la... maybe jugak.. cube tengok, Rozita Che Wan.. hurm...  so kira x jadi, wpun dalam gamba nampak makeup die marvellous.. huhuhu, maybe lighting n editing sama... :)

So i think that was it! nak tido dah.. nite...


My Wedding Checklist!


KEBENARAN KAWIN 
  1. Kursus kahwin - 18/2-19/2  
  2. Ambil borang -  
  3. HIV test
  4. Lengkap & hantar borang
  5. Inform tok kadi

MAJLIS KENDURI
  1. Tukang Andam 
  2. Tempah Baju Kenduri 
  3. Makeup - Gee Cantik (confirmed, deposit paid)
  4. Catering - Sri Angsana (initial plan)
  5. Dewan - Dewan Polis Desa Tasik (confirmed, deposit paid)
  6. PA system
  7. Hired Deejay 
  8. Photographer - Zahid Azmi (verbally confirmed)
  9. Videographer - FotoFreaks (confirmed, deposit paid)
  10. Kompang
  11. Wedding songs
  12. Bunga pahar
  13. Bunga manggar
  14. Corsage utk penanggah
  15. Hiasan dewan + meja kek 
  16. Kad kahwin (design,print) 
  17. Bekas for Door Gift 
  18. Door Gift  
  19. Thank you tag
  20. Bekas for VIP Door Gift 
  21. VIP Door Gift 
  22. Finalize guest list
  23. Kek pengantin 
  24. Inai
  25. Penanda arah @ Banner
  26. Kendarat

PENJAGAAN DIRI 
  1. Spa + facial 
  2. Dentist  
  3. Rambut

MAJLIS BERTANDANG
  1. Tukang mengandam 
  2. Baju?
  3. Makeup 
  4. Photographer

RUMAH
  1. Cat rumah
  2. Hiasan rumah
  3. Langsir rumah

BILIK PENGANTIN
  1. Katil
  2. Cadar 
  3. Hiasan bilik pengantin

SELEPAS KAHWIN
  1. Honeymoon   
  2. Sewa rumah 
  3. Kelengkapan asas rumah







New Journey

Friday, January 27, 2012 | |

salam,

me: awak jom pilih tarikh wedding!
him: nanti la bagi saya balik kampung bincang dengan family dulu..
me: ala awak dari haritu kata nak bincang tapi xde gak.. huhuhu, 
him: hahaha (*gelak besar*)
me: dah biar saya pilih tarikh, pastu awak pegi tanye family awak ok ke x, ok?
him: ok..
me: tarikh nye 31 August Nikah, 1 September sanding.. ok x? 31 hari jumaat, elok la nikah tarikh tu amik berkat :) 
him: ok itu saya setuju :)


So that's the date :) both family dah agree  ^_^, so now dah bleh start journey ke arah gerbang perkahwinan :) From now on, insyAllah kalau rajin saya akan sentiasa update wedding preparation kat sini hehehe :) As of now, kami dahh confirm tarikh, dewan, photographer, and videographer. :)  Hopefully everything goes smoothly! Doakan ye! Bawah ni checklist wedding sy! Will keep updating the list until all are filled! 



My Wedding Checklist!


KEBENARAN KAWIN 
  1. Kursus kahwin - 18/2-19/2  
  2. Ambil borang -  
  3. HIV test
  4. Lengkap & hantar borang
  5. Inform tok kadi

MAJLIS KENDURI
  1. Tukang Andam 
  2. Tempah Baju Kenduri 
  3. Makeup
  4. Catering 
  5. Dewan - Dewan Polis Desa Tasik (confirmed)
  6. PA system
  7. Hired Deejay 
  8. Photographer - Zahid Azmi (verbally confirmed)
  9. Videographer - FotoFreaks (confirmed, deposit paid)
  10. Kompang
  11. Wedding songs
  12. Bunga pahar
  13. Bunga manggar
  14. Corsage utk penanggah
  15. Hiasan dewan + meja kek 
  16. Kad kahwin (design,print) 
  17. Bekas for Door Gift 
  18. Door Gift  
  19. Thank you tag
  20. Bekas for VIP Door Gift 
  21. VIP Door Gift 
  22. Finalize guest list
  23. Kek pengantin 
  24. Inai
  25. Penanda arah @ Banner
  26. Kendarat

PENJAGAAN DIRI 
  1. Spa + facial 
  2. Dentist  
  3. Rambut

MAJLIS BERTANDANG
  1. Tukang mengandam 
  2. Baju?
  3. Makeup 
  4. Photographer

RUMAH
  1. Cat rumah
  2. Hiasan rumah
  3. Langsir rumah

BILIK PENGANTIN
  1. Katil
  2. Cadar 
  3. Hiasan bilik pengantin

SELEPAS KAHWIN
  1. Honeymoon   
  2. Sewa rumah 
  3. Kelengkapan asas rumah


take care & goodbye
salam!
-------------------------

yes its me: Juliana Zainal!

Another year has gone by

Wednesday, December 28, 2011 | |

Salam,

Few days left before 2012.. Banyak benda yang saya dah berjaya accomplished, and ada jugak benda yang sy dah sia-siakan.. Rises n Falls... Tragedy, Madness, Tiredness, Fame, Happiness, Sadness... Well, banyak kenangan pada 2011 ni.. terlalu banyak... dah hujung2 tahun rasa diri ni terlalu matang sebab semua kenangan tu dah dikunyah sebati :) I would like to share with the whole world, but when I think of it, it's better for me to keep it to myself.. What I can say is.... ' dalam setiap kesusahan, pasti akan ada jalan kesenangan akan muncul... cume bila kita dapat kesenangan jangan alpa :) '

So this year saya x nak tetapkan apa2, sebab dalam entry ini, bila saya tengok semula, buat saya rasa kecewa... sebab ada certain yg saya dah sia-siakan.... Memang la sedih... tapi disebalik kekecewaan saya. ada benda lain pula yang datang tiba-tiba... Peluang yang saya x pernah mimpi pun dapat achieve, but with God's will, i've made it! Alhamdulillah! :) 

Maybe this is the last entry for 2011.. :) so I would like to thank 2011 for the memories and opportunities and welcome 2012, I hope it will be another great year for me and for all ^_^ AMIN...








As usual, Outfit post! Enjoy!

 Shawl: Modish Mode House
Knitted Jumper: Times Square
Floral Dress: Times Square
Gladiator Sandals: NEL



Shawl: Modish Mode House
Black Salmon Tops: Coming soon at Modish Mode House
Black Dress inside: Lulu Dress from Modish Mode House
Handbag: Vincii
Flats: Move by Brands Outlet


-------------------------

yes its me: Juliana Zainal!

Bukit Tinggi

Sunday, October 30, 2011 | |

Salam,
















Shawl: Modish Mode House
Green Cardi: Seed
Floral Tank Tops:Thrifted
Red Necklace: Random Bazaar
Skirt: Miranda Skirt by Modish Mode House
Bag: Vinci
Flats: Move, Brands Outlet





take care & goodbye
salam!
-------------------------

yes its me: Juliana Zainal!

Biggest Loser

Tuesday, October 25, 2011 | |

Salam,

Today I would like to talk about weight issue... Korang penah alami masalah ni? Korang penah GEMUK macam saya? atau korang kurus macam saya jugak? Dua-dua saya penah mengalami... :) saya membesar as kanak2 normal masa sekolah rendah, bila enter secondary school dah start chubby n plum, n bila diploma saya dah overweight, and bila degree pulak saya underweight pulak.. Now i'm back to normal but more conscious about my weight... 

My highest weight is 62kg, saya ni rendang je, 150cm, dengan ketinggian begitu, memang mengemphasizekan lagi kegemukan saya.. My lowest weight pulak, 37kg, ini memang dah underweight, time ni boleh mengira tulang2 yang ada.... time ni saya ada ED, eating disorder... sampai penah satu tahap saya blacked out, and terpaksa merangkak ke toilet sebab nak muntah akibat serangan angin gastric...

What do i do, to loose that much weight? Jawapannye, saya brenti makan nasi, saya start excercise everyday and ambil tahu segala calorie yang saya amik..Saya pernah x sentuh nasi 2 tahun :) but hasilnye sangat berbaloi :) but now dah ambil nasi but control portionnye... 

Rasa macam x reti nak cerita experience saya.. banyak benda nak share, tp x tau nak garap macam mana :D mukadimah pun dah boring... hahaha, i think only pictures can help :).. So i present to you, Juliana Zainal Then and Now! Enjoy!

 Form 2 (1998) - 50kg


 Form 5 (2001) - 55kg


Diploma (2004) - 58kg
 

 Diploma (2005) - 61kg


 Diploma (2005) - 61kg


 Diploma (2005) - 61kg




 Degree (2006) - 45kg


Degree (2006) - 45kg


Final Year Degree (2007) - 40kg 


Final Year Degree (2007) - 39kg  


NOW (2011) - 48kg  
 buku pesen sket ye:

Shawl: Modish Mode House
Grey Cardi: Seed
Military Green Top: Vintage
Rosey Necklace: Modish Mode House
Skirt: Chantek Dress
Bag: Vincci
Wedges: Mod




MOTIVATIONAL NOTE

"There's no such thing as 'you can't do it', If I CAN, you sure will! Bukan dengan adanya wang ringgit baru anda boleh kurus, tapi WILL POWER, PATIENT & DETERMINATION yang akan dapat beli berat idaman anda!!"
 
GOOD LUCK!




take care & goodbye
salam!
-------------------------

yes its me: Juliana Zainal!